Vad är squaredans?


  

Moderna squaredansen skiljer sig från den traditionella genom att den leds av en caller (dansledare) och ej har några fasta turer utan callern står för den koreografiska utformningen som varierar från dans till dans.

Dansen utförs i grupper om fyra par. Varje sådan grupp kallas square.

Paren åtskiljs med namn, heads och sides (huvud och sidopar).

Dansarna behärskar ett visst antal call men de vet inte på förhand vilka som kommer att ropas ut under den aktuella dansen.

Varje call (utrop) måste därför kunna utföras utan tvekan och i takt till musiken så att alla dansare i samma square rör sig i harmoni.

Dansprogrammen är internationellt bestämda och dansas lika över hela världen.

Callern behöver hålla koll på hur dansarna lyckas följa gjorda utrop. Den moderna squaredansen är ett samspel mellan caller och dansare.

Humor är en del av av squaredansen. Squaredans är lekfull glad motion till glad musik och är utvecklad i USA men har många av sina rötter i Europa.

I squaredans spelar åldern ingen roll. Det finns dansare från 7 till 90 år och alla har roligt tillsammans. Ett fel tas med ett skratt och så börjar man om igen.

Musik:
Bara takten är den rätta kan de flesta typer av musik användas till Squaredans.

Eftersom dansens utveckling har ett påtagligt samband med den tidiga countrymusikens utveckling är det naturligt att denna musikform ofta används. Rocken roll och pop från 60-talet använts ofta.

I singingcall används inte bara musiken utan även delar av texten från originaltexten. Callern sjunger delar av texten när utrymme finns mellan callen.

Kläder:
Kläderna är speciella och westerninspirerade.
Mannen bär långärmad skjorta.

Damerna har rundskuren kjol och en mycket fyllig underkjol.
Den uppmärksamme kan också se att hon har strumpeband och spetsunderbyxor så kallade pettypants.

På kurser och träningar har vi "vanliga" kläder på oss.